Шановні перевізники!

 

 

Департамент державної автомобільної інспекції повідомляє, що відповідно до вимог «Інструкції про проведення державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів …», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 4 червня 2002 р., №472/6760, тимчасовий реєстраційний номер може видаватися юридичній особі за умов, що власник ТЗ передав їй право користування і (або) розпорядження в установленому порядку, на підставі нотаріально посвідченого доручення, договору оренди або лізингу. Якщо юридична особа, незалежно від форми власності, або фізична особа – приватний підприємець експлуатує ТЗ з використанням дорожнього листа, тимчасовий реєстраційний талон може не видаватись. На один транспортний засіб може бути оформлено 2 і більше тимчасових реєстраційних талони близьким родичам, якщо власник ТЗ – фізична особа.

На підставі тимчасового реєстраційного талону поїздку за кордон здійснювати неможливо. Згідно з вимогами пункту 54 і 56 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, затверджених постановою КМУ від 07.09.1998 р. № 1388 до поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, на які видано реєстраційні документи відповідно до Конвенції про дорожній рух та номерні знаки, серіям яких присвоєно літери латинського алфавіту. Крім того такий транспортний засіб повинен мати розпізнавальний знак України.

За письмовим звернення юридичної особи, яка використовує ТЗ в умовах оренди з правом виїзду за кордон, працівниками РЕП видається свідоцтво про реєстрацію ТЗ на термін зазначений у договорі. При цьому у графі «Особливі відмітки» свідоцтва про реєстрацію ТЗ робиться запис «Видано для участі в міжнародному русі». Свідоцтво про реєстрацію ТЗ оформлене на ім’я власника, номерні знаки (у разі потреби їх обміну) та договір оренди вилучаються та зберігаються в РЕП ДАІ.

У зв’язку з цим здіснення перевезень орендними (лізинговими) автотранспортними засобами з тимчасовими реєстраційними документами з 01.10.2004 р. буде неможливе.